Wat voelt een borderliner precies?

  • Karel

    Hallo,

    Ik vraag me al een tijdje af wat er precies door iemand heen gaat die borderline heeft.

    Zelf heb ik denk ik net zo als ieder mens, goede buien en slechte buien. Soms ben ik blij en gelukkig, soms te neer geslagen en zie ik het niet meer zitten. Eigenlijk is dit elke dag wel verschillend. Met mijn verstand kan ik mijn negatieve buien vaak wel relativeren, maar daarmee voel ik me niet meteen gelukkig.

    Ik mediteer ook regelmatig, ik merk dat ik dan sneller afstand kan nemen van mijn negatieve emoties, de emoties die eerst echt leken te zijn, worden dan minder echt en reeel.

    Ik ben dus benieuwd waarom een borderliner de goede en slechten momenten extremen zo extreem beleefd, wat er dan gebeurt van binnen? Kan iemand mij dit vertellen?

    Is het zo dat iemand met borderline echt eerst geloofd dat iemand helemaal top is en een paar uur later dezelfde persoon niet ziet staan?

    Ik hoop op reacties!

  • Collie

    oef… dat is me nogal een vraag die niet eenduidig te beantwoorden is.

    Het is als vragen wat voetbalsupporters ‘precies’ voelen…

    Antwoord zal dan zijn; dat is bij iedere voetbalsupporter, maar ook bij ieder mens met borderline, anders.

    Jij hebt gedurende je leven blijkbaar geleerd om om te gaan met jouw emoties, op een door iedereen geaccepteerde manier.

    Iemand met borderline heeft dat niet geleerd, of op een hele vreemde manier geleerd eigenlijk, vaak puur uit zelfbescherming op een leeftijd dat je dat nog niet zelf uit zou moeten vinden maar daar een leidraad voor zou moeten krijgen.

    Voor VEEL mensen met borderline, lijkt het alsof ze levenslang gevangen zitten in een heftige eerste koppigheidsfase zoals je die bij peuters ziet, OF ze lijken gevangen te zitten in een heftige puberteit, ik denk dat ik daarmee ONGEVEER wel aangeef, wat iemand met borderline KAN voelen.

    en ja, daar KAN dus ook bij horen, net als de puber die voor het eerst heftig verliefd is, en na een enkele teleurstelling niet meer, dat iemand met borderline een ander helemaal top kan vinden om een paar uur/dagen/weken later te roepen dat die iemand helemaal NIKS is…

    Extreem zwart/wit denken is voor VEEL mensen met borderline een symptoom, maar ook hier geldt weer, dit is niet voor élke persoon met borderline geldig.

  • Bart

    Hoi,

    Aardige vraag, maar zoals Collie het al zegt is daar heel moeilijk een antwoord op te geven.

    Het antwoord op jou vraag wordt in therapievorm aan veel borderliners (excusez le mot!) gevraagd en die zijn daar dan ook dagelijks mee bezig.

    Als Borderliner (sorry, Collie, ik zie dat nog als geuzenaam!) zou ik willen dat ik die vraag kon beantwoorden.

    Dat zou mijn leven waarschijnlijk een stuk makkelijker maken. En dan stel ik me voor dat ik niet de enige ben.

    Groet Bart.

  • Karel

    Bart en Collie,

    Bedankt voor de uitgebreide reactie, het is me duidelijker geworden!

  • Esther

    Lastig maar wat ik ervaar als iemand met 15 jaar borderline wat ik overigens niet en nooit zo benoem … is niet gevangen zitten in koppigheid, wel de tweestrijd die vaak aanwezig is. Het zwart wit denken en het altijd maar regiseren van je gevoelens en gedachten.

    Ik denk dat het woord regiseren wel het goede woord is … het is leren om dicht bij jezelf te blijven en jezelf steeds onder de loep te nemen ipv je laten mee slepen in alle heftigheden.

    Impulsief ben ik niet meer … wel spontaan en heel voorzichtig. Ik kan nog steeds niet veel mensen om mij heen hebben, ben het liefst alleen met mijn gezin, de rust is voor mij het medicijn.

  • Itheka

    De paar mensen met borderline die ik ken (heb gekend), zaten heel erg gevangen in hun ego.

    Niet egoïstisch, maar egocentrisch. Alles draaide om hen.

    Zij zijn (waren) als het ware het middelpunt en iedereen wordt (werd) verwacht daar rekening mee te houden.

    Maar nogmaals, dat zijn mijn ervaringen en uit berichten hier lees ik ook dat niet allen hetzelfde zijn.

    Ik wil niemand beledigen of pijn doen.

  • Collie

    weet je zeker dat die mensen niet (ook) de diagnose narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben?

    Tegenwoordig worden vaak de narcistische en de antisociale persoonlijkheidsstoornissen onder het hoofdstuk borderline geplakt maar dat zijn toch werkelijk hele andere aandoeningen.

  • Itheka

    Daar zou je best gelijk in kunnen hebben Collie, ik ben natuurlijk geen arts. Maar bij beide personen kwamen veel kenmerken van borderline voor.

  • Collie

    de kenmerken van de diverse persoonlijkheidsstoornissen lijken ook erg op elkaar, een leek kan nauwelijks het verschil aangeven tussen de div. soorten, dat is zelfs voor de gemiddelde psycholoog/psychiater al moeilijk, zéker als er geen persoonlijkheidsstest wordt afgenomen…

    Voor de afdeling persoonlijkheidsstoornissen heb je psychologen/psychiaters nodig die zich in deze tak van sport hebben gespecialiseerd.

    Helaas zie je in de media héél vaak dat de diverse stoornissen op 1 hoop worden gegooid en dan allemaal in ene ‘borderline’ heten.