Zorg

  • edwin

    Pfff het is een hele tijd goed gegaan na de linehan en de schema therapie. Maar sinds een half jaar is het weer goed mis. Ben mijn baan kwijt. En heb weer een behoorlijke terugval. Nu ben ik bij scelta aangemeld. Maar met de veranderingen in de geestelijke gezonheidszorg worden er nog maar vijf zittingen vergoed. En geldt voor alles boven die vijf een fikse eigenbijdrage. En dat boven op de verhogingen van het eigenrisico en de premieverhoging. Ik weet niet hoe ik dit moet gaan vergoeden van een uitkering …. Denk zelfs dat de zorg onbereikbaar wordt die ik nodig heb. Hoe doen anderen dit?

  • Collie

    die 5 sessies waar je het over hebt gelden alleen voor de eerstelijns geestelijke gezondheidszorg; behandelingen voor borderline vallen onder de tweedelijns gezondheidszorg zoals daar zijn het ggz en riagg… en Scelta.

    Binnen de tweedelijn gezondheidszorg, is de maximale eigen bijdrage €200,=

    Dit zijn de feiten die nog altijd niet zijn goedgekeurd door de eerste kamer, dus het blijft nog even afwachten wat de definitieve wijzigingen zijn:

    • Het aantal zittingen eerstelijns psychologische zorg dat u vergoed krijgt, wordt 5 (in 2011 was dat 8).

    • Voor eerstelijns psychologische zorg betaalt u een eigen bijdrage. Die wordt 20 euro per zitting (in 2011 was dat 10 euro) en 50 euro voor een internetbehandeltraject.

    • Voor specialistische Geestelijke Gezondheidszorg betaalt u een eigen bijdrage van 100 euro voor een DBC tot 100 minuten en van 200 euro voor een DBC vanaf 100 minuten. De eigen bijdrage wordt beperkt tot 200 euro per kalenderjaar. Tot 18 jaar is geen eigen bijdrage verschuldigd. Voor de DBC’s “indirecte tijd (bijvoorbeeld verslaglegging, contact met verwijzers en administratie)” en “crisis (direct ingrijpen bij bijvoorbeeld levensbedreigende of onveilige situaties)” geldt geen eigen bijdrage. Bij onvrijwillige opname op basis van de wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ) geldt geen eigen bijdrage.

    • Voor specialistische Geestelijke Gezondheidszorg met opname betaalt u als u 18 jaar of ouder bent, naast de eigen bijdrage voor behandeling, een eigen bijdrage voor verblijf. De eerste 31 dagen betaalt u geen eigen bijdrage voor verblijf. Na 31 dagen betaalt u een eigen bijdrage van 145 euro per maand (in 2011 was er geen eigen bijdrage).

    • Behandeling van “aanpassingsstoornissen” wordt niet langer vergoed. De diagnose aanpassingsstoornis is een algemene aanduiding voor psychologische aandoeningen waarbij
ontregeling in gedrag ontstaat als reactie op een stress
veroorzakende gebeurtenis, bijvoorbeeld ontslag of echtscheiding.

    • Patiënten die in de tweedelijns geneeskundige GGZ zonder tijdige afmelding niet op hun afspraak komen, moeten hun niet nagekomen afspraak vanaf 2012 zelf betalen.