artikel

  • miek

    Als ervaringsdeskundige (zelf BPD-er) heb ik tijdens mijn studie een essay geschreven over borderline en posttraumatische stress.

    Ik vroeg mij zelf af, wat er allemaal was onderzocht over de combi borderline en ptss. Zoals jullie weten zijn er veel borderliners met ptss. Ik heb er zelf geen onderzoek naar gedaan, maar ben in de literatuur erover gedoken.

    Misschien vinden jullie het leuk om mijn essay met bevindingen eens te lezen!

    mijn essay

    groetjes!! miek

  • Collie

    als je het goed vindt ga ik het later lezen; nu even genieten van het mooie weer. ;)

  • Collie

    op zich wel interessant, (al zorgen al die afkortingen er wel voor dat je het koppie er héél goed bij moet houden als je aan het lezen bent, mja, ik geloof dat dáár geen betere oplossing voor is)

    Toch vraag ik me af in hoeverre deze bevindingen ‘nieuw’ zijn.

    De psycholoog, gespecialiseerd in persoonlijkheidsstoornissen en ptss, waar ik in 2006 ontslagen ben wegens goed gedrag ;), had het er tijdens mijn behandeling al over dat veel vormen van borderline een soort van chronische ptss zijn, opgelopen in de jeugd, en die uiteraard onbehandeld zijn gebleven.

    Tegenwoordig lijkt bijna álles waarbij woedeaanvallen of evt automutilatie aan te pas komen, maar onder het kopje borderline geschoven te worden, OOK bij het GGZ… maar zoals ik hier al vaker schrijf, juist borderline is een stoornis met vele gezichtjes, van de claimende manipulator tot de vreselijk in zichzelf gekeerde kluizenaar, die allemaal onder 1 noemer worden geschoven.

  • miriam

    hoi miek,

    ik was aan het googlen terwijl ik in mijn pauze zat op mijn werk en kom dit van jou tegen. Ik heb zelf borderline combi PTSS en ik ervaar dagelijks hoe ik tegen zaken aanloop. Ik kan weinig verdragen aan kritiek, ik bijt mijn vingers kapot tot bloedens toe, ik kan niet normaal en elrustig antwoorden en daar heeft vooral mijn omgeving last van. Ze bekkritiseren me op elke punt, dan ben ik maar chagrijnig of boos of kattig terwijl ik het in mijn beleving het veel anders bedoel. Het is een dagelijkse strijd die ik voer. Momenteel heb ben ik energieloos. ik heb geen puf om dingen te gaan ondernemwn, ik heb daarbij een zoontje van 13 maanden en een man die dagelijks zijn aandacht opeist. Hij heeft zelf de stempel PDD-NOS combi ADHD. Mensen die zoals ik last hebben van de beperkingen en de dagelijkse last worddn niet begrepen.

  • Hans

    begrijp je het zelf allemaal wel?